Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Πλησιαζοντας τον πατο: αυξανοντας το ρισκο η μηπως το αντιθετο;;;;

καλησπερα!

το χ.α.α. ειναι πλεον σε πορεια για καποιον μακροπροθεσμο ιστορικο πατο.τον πατο αυτο θα ακολουθησει ενας νεος μακροπροθεσμος ανοδικος κυκλος.ανοδικο κυκλος που ελαχιστοι απο εμας εχουν  ξαναζησει.κ μερικοι ισως να μην ξερουν καν οτι υπαρχει τετοιο πραγμα!τι σημαινει αυτο ομως;
οτι ολοι οσοι εχουν αγορασει σε μεγαλυτερες τιμες αργα η γρηγορα θα παρουν τα χρηματα τους πισω;
μαλλον οχι...

στα χρονια της πτωσης κ της καταρρευσης της αγορας που ζησαμε κ ζουμε, ειχαμε εταιρειες που χρεοκοπησαν, που εκαναν τεραστιες α.μ.κ. κ τα κεφαλαια αυτα εχουν πια γινει σταχτη, που σημειωσαν απωλειες οι οποιες ξεπερασαν ακομα κ το 99%(!!!), που θα βγουν απο τη  κριση με απωλειες μη αναστρεψιμες(αμεσα).       

οι μεγαλες απωλειες που εγραψαν τα χαρτ/κια στα χρονια αυτα της πτωσης εχουν κ μια αλλη βασικη αιτια:η πτωση-καταρρευση  μας βρηκε εχοντας αναλαβει σχετικα μεγαλο ρισκο!χαρτ/κια 100% τοποθετημενα, χαρτ/κια με margin, χαρτ/κια με μετοχες χωρις αξια κ αλλα πολλα!

τωρα πια οσο πλησιαζουμε στον πατο γινομαστε ολο κ πιο συντηρητικοι.το να πλησιαζουμε στον πατο κ καποιος να γινεται ολο κ πιο συντηρητικος ειναι η τελεια τακτικη για να μην παρει ποτε πισω τα χρηματα  του, ακομα κ αν γδ δει τις 15.000 μοναδες καποτε! κ βεβαια δεν συζηταμε καν για κερδη!
ειναι η τελεια στρατηγικη για να μεινει για παντα στο στρατοπεδο των χαμενων...

αν υποθεσουμε οτι ενας μακροπροθεσμος πατος θα ειναι στις 350 μοναδες για παραδειγμα, τοτε καποιος πρεπει να καταστρωσει ενα σχεδιο αυξησης του ρισκου που θα αναλαβει.
το να βρεθει 100% επενδεδυμενος σε μετοχες πρεπει να ειναι το ελαχιστον ρισκο που θα ειναι διατεθημενος να παρει!
αν κ αυτος ο παικτης , ο οποιος απλα θα επενδυσει ολα του τα χρηματα παλι δεν ειναι κ τοσο βεβαια οτι θα καταφερει καποτε να ξαναπαρει τουλαχιστον πισω ολα του τα χρηματα...
στα χρονια της καταρρευσης της αγορας εχουν χαθει τοσα κεφαλαια που ενα χαρτ/κιο 100% μετοχες ισως να μην αρκετο για να φερει πισω τα κεφαλαια αυτα! 
εχει ομως καποιες καλες πιθανοτητες!

κατα την αποψη μου καποιος επενδυτης πρεπει να φτιαξει ενα σχεδιο ωστε σε καποια φαση να παιξει χρησιμοποιωντας κ καποια μοχλευση, καποια δανειακα κεφαλαια δηλαδη!αν θα ειναι margin η κατι αλλο δεν ξερω.ουτε κ σε τι ποσοστο θα κανει χρηση αυτης της μοχλευσης!το μονο απαραιτητο ειναι να παρει την αποφαση κ να το κανει!

σε μια τετοια περιπτωση η σταδιακη τοποθετηση μαλλον ειναι μια καταλληλη τακτικη αγορας μετοχων.
μιας κ θα εχουμε κ μοχλευση ισως να ειναι καλο να αγοραζουμε σταδιακα κ οχι μια κ εξω!

ξερω, ξερω, πολλοι θα πουν οτι φοβουνται την μοχλευση, οτι το margin θα φερει καταστροφες, οτι δεν επενδυουν με δανεικα κ αλλα τετοια.

λυπαμαι αλλα η πλειοψηφια αυτων των επενδυτων ειναι καταδικασμενη , κ αυτο στην καλυτερη περιπτωση!οποιος ειναι επενδυτης εδω κ πανω απο 10 χρονια κ τωρα παιζει ολο κ πιο αμυντικα δεν θα καταφερει μαλλον ποτε να παρει εστω τα αρχικα του κεφαλαια πισω, ακομα κ αν γ.δ. ανεβει χιλιαδες μοναδες.

η τελεια στρατηγικη για να μεινει καποιος για παντα χαμενος εχει δυο σταδια! το πρωτο που το ζησαμε κ το ακολουθησαμε ηταν να εχουμε αναλαβει μεγαλα ρισκα τα τελευταια χρονια που η αγορα ηταν χιλιαδες μοναδες πιο πανω....

δεν ειναι αρκετο αυτο ομως!

οσι θελουν να μεινουν χαμενοι για παντα πρεπει να ακολουθησουν  κ το δευτερο σταδιο!

ποιο ειναι αυτο:

να παιζουν ολο κ πιο συντηρητικα οσο πλησιαζουμε τον πατο...

αν θελεις λοιπον να μεινεις για παντα χαμενος μην χασεις την ευκαιρια!φτιαξε ενα συντηρητικο σχεδιο κ ακολουθησε το...  ενα συντηρητικο σχεδιο ειναι οτι πρεπει  για να κοιμασαι ησυχος το βραδυ απο εδω κ περα αλλα ταυτοχρονα ειναι κ ο δρομος για να παραμεινεις για παντα χαμενος! 

ισως να στεναχωρησα μερικους αλλα αυτο πιστευω οτι θα γινει!κ απ οτι βλεπω η πλειοψηφια αντι να δειχνει διαθεση αυξησης του ρισκου οσο ο πατος πλησιαζει κανει το αντιθετο...

λαθος στο λαθος δηλαδη, κ πορεια για αιωνιες απωλειες...
επενδυση με δανειακα κεφαλαια δεν ειναι κατι που παντα εχει καλη καταληξη!οι εποχες που ζουμε ομως  αλλα κ ο πατος που θα ερθει, οποτε κ σε οποιο επιπεδο κ αν ερθει, δεν θα ειναι κατι συνηθισμενο ομως!θα ειναι ενας ιστορικος πατος!θα ειναι ενας πατος που θα περασει στα βιβλια της ιστοριας!αν η μοχλευση κ η επενδυση με δανειακα κεφαλαια εχει καποιο σκοπο , ο σκοπος αυτος ειναι η να κανουμε χρηση των δανειακων κεφαλαιων σε εξαιρετικες περιπτωσεις, οπως η εποχη που ζουμε...

σε καποιο αλλο θεμα θα γραψω για τη φιλοσοφια της επενδυσης με δανειακα κεφαλαια!
ενα σχεδιο επενδυσης με δανειακα κεφαλαια θελει μεγαλη προσοχη...


περιμενω τις αποψεις σας...     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου