Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Χ.Α.Α. :ληστης μπηκε σε κοσμ/λειο κ αντι για κοσμηματα πηρε τα σκουπιδια κ εφυγε...

καλησπερα!

η πτωση στο χ.α.α. πλεον ειναι ανευ προηγουμενου. κ μαλλον δεν θα εχουμε την τυχη να ξαναζησουμε τετοια καταρρευση!αργα η γρηγορα καποιος θα πρεπει να αγορασει η να αυξησει θεση!αν θα ειναι στις 700, στις 600 η στις 300 μοναδες ειναι μια απαντηση που πρεπει να δωσει ο ιδιος..
το θεμα ειναι ποιες μετοχες κ γιατι να αγορασει καποιος;
η πτωση σημαινει αυτοματα οτι ολες οι μετοχες ειναι φθηνες;
οτι ολες οι μετοχες εχουν προοπτικες να λαμψουν ξανα στην μετα κρισης εποχη;
οτι αν αγορασει στην καταρρευση αυτη θα κερδισει, οτι κ αν αγορασει;; 

οχι βεβαια...
διαβαστε λοιπον μερικες σκεψεις μου...
γιατι μερικες μετοχες θα λαμψουν ξανα στη μετα κρισης εποχη...

ψαχνουμε για εταιρειες που να μην εχουν τον κινδυνο επανακεφαλαιοποιησης.οσες εχουν ενα τετοιο κινδυνο εχουν μαλλον απο κακες μεχρι πολυ κακες προοπτικες...
ψαχνουμε για εταιρειες που δεν εχουν αναγκη απο νεα κεφαλαια.οσες α.μ.κ. γινονται πια εχουν σκοπο τη μειωση δανειακων υποχρεωσεων.δεν τις θελουμε αυτες τις εταιρειες...
ψαχνουμε για εταιρειες που ακομα κ τωρα ειναι κερδοφορες.εστω κ 1.000 ευρω κερδος, αρκει να εχουν κερδος...
ψαχνουμε για εταιρειες που εχουν μεγαλη μακροχρονια αποδοση ιδιων κεφαλαιων, τουλαχιστον 12%.κ που αυτα τα κερδη δεν τα δινουν ολα ως μερισμα.δεν θελουμε να δινουν σχεδον ολα τα κερδη ως μερισμα.
ψαχνουμε για εταιρειες που εχουν κ εξαγωγες, οχι μονο πωλησεις στην ελλαδα.
ψαχνουμε για εταιρειες που δεν θα βιωσουν μεγαλυτερο ανταγωνισμο στην ελλαδα.αντιθετα θα μειωθει ο εγχωριος ανταγωνισμος στον κλαδο τους.ισως να υπαρχουν τετοιες...
ψαχνουμε για εταιρειες οι οποιες δραστ/ποιουνται σε κλαδους που νομοτελιακα θα ανακαμψουν, αργα η γρηγορα...
ψαχνουμε για εταιρειες με αξιοπιστη κ ταυτοχρονα ικανη διοικηση, οσο αυτο ειναι δυνατο βεβαια.
ψαχνουμε για εταιρεις στις οποιες ο βασικος μετοχος να μην εχει πανω απο 40%.καποτε ο warren buffet ειχε πει:ειναι χαζο να αγοραζεις μετοχες σε μια εταιρεια στην οποια καποιος αλλος ελεγχει το 51%...
ταυτοχρονα ψαχνουμε για εταιρειες που οι βασικοι μετοχοι να εχουν τουλαχιστον 15%-20%...
ψαχνουμε για εταιρειες οι οποιες να μην εχουν μεγαλες πωλησεις προς το κρατος, προς δημοσιους φορεις η αλλες δημοσιες εταιρειες.
ψαχνουμε για εταιρειες στις οποιες  η  διοικηση να μην ειναι κρατικη επιλογη...
ψαχνουμε για εταιρειες  στις οποιες οι βασικοι μετοχοι να εχουν ενεργο ρολο στη διοικηση. 
ψαχνουμε για εταιρειες με συμμετοχη στον γδ, ισως ομως οχι υπερβολικα μεγαλη συμμετοχη.
ψαχνουμε για εταιρειες οι οποιες να εχουν θεσμικους επενδυτες στο μετοχολιο τους, οχι ομως σε σημειο υπερβολης.η λιγη θεσμικη στηριξη οφελει πολυ...
ψαχνουμε για εταιρειες που να εχουν τιμη/λογιστικη αξια μικροτεση απο 0,70 , τιμη/εσωτερικη αξια οχι πανω απο 0,70 κ ταυτοχρονα να εχουν κ κερδη, εστω κ μικρα.
οσες δεν εχουν κερδη αλλα εχουν τα αλλα δυο κριτηρια δεν τις θελουμε... 

μεριμοι ισως να νομιζουν οτι αυτα που εγραψα ειναι αυτονοητα!κ ομως το 80% των εταιρειων του χ.α.α. δεν εχει ουτε 4-5 απο τα παραπανω χαρακτηριστικα..
αυτες οι εταιρειες σε ενα νεο ανοδικο κυκλο θα καταστρεψουν ακομα πιο πολλους μικροεπενδυτες.

σε εναν νεο μακροπροθεσμο ανοδικο κυκλο, το 80% των εταιρειων θα φερει ακομα πιο μεγαλη απογοητευση.
αντιθετα το υπολοιπο 20% που εχει αρκετα  απο αυτα τα χαρακτηριστικα θα σπασει τα κοντερ.δεν μιλαω για αποδοσεις 100% κ 300%.
μιλαω για πραγματικα αστρονομικες αποδοσεις.
βεβαια μαλλον δεν υπαρχει μετοχη που να τα εχει ολα...
πρεπει να βρουμε λοιπον αυτες που εχουν τα πιο πολλα τουλαχιστον...
διαβαζω οτι πολλοι ελληνες μικροεπενδυτες αγοραζουν οσο μπορουν..νομιζω ομως οτι συχνα αγοραζουν σκουπιδια...

συντομα ακολουθει αρθρο με τις 2 κορυφαιες επιλογες του χ.α.α... 


 



5 σχόλια:

  1. Καλησπέρα και καλή αρχή φίλε στη νέα προσπάθεια!
    Περιμένω το άρθρο σου για ΤΙΤΑΝΑ και ενώ περιμένω, από τα 9.90 έδωσε δυνατή αντίδραση στα 11.27. Κι όλα αυτά με σούπερ πτωτικό χρηματιστήριο, και με καταβαράθρωση τραπεζών. Περιμένουμε τις παρουσιάσεις με ανυπομονησία. Ποιοτικές εταιρείες, με παρόν - παρελθόν και μέλλον. Πάντως πολλά από αυτά τα αξιολογικά κριτήρια που θέτεις, θεωρώ ότι τα έχει και με το παραπάνω (πλήν της τιμής/λογιστική αξία) η αγαπημένη μου ΜΠΕΛΑ. Από τα πραγματικά διαμάντια της ελληνικής αγοράς, αν και είναι σε κλάδο που προβληματίζει ελαφρώς για το μέλλον. Αλλά το management είναι απίστευτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα παιδιά.
    Μερικά σχόλια:
    1)Αν στο ΧΑ κέρδιζαν οι συνετοί και οι προνοητικοί θα ήμασταν όλοι εκατομμυριούχοι.
    2)Γράφεις: "ψάχνουμε για εταιρειες στις οποιες οι βασικοι μετοχοι να εχουν ενεργο ρολο στη διοίκηση". Εδώ απλώς να σου θυμίσω την "πολυεθνική" του Μιχαλάκη
    3)Μια φορά είχα ασχοληθεί με κριτήρια βάσει των οποίων θα απέκλεια εταιρείες. Μετά απ'αυτό άρχισα να ψάχνω χρηματιστήρια σε άλλους γαλαξίες.
    4)Α, για τα κέρδη που γράφεις, αυτά μαγειρεύονται Α-Ν-Ε-Τ-Α! Αυτό που κοιτάζω περισσότερο σε μια εταιρεία είναι το περιθώριο EBITDΑ (όχι ότι αυτό δεν μαγειρεύεται, αλλά δίνει καλύτερο σήμα για τις προθέσεις και το σκεπτικό του βασικού μετόχου).
    4)Με αφορμή το σχόλιο του Εμπεδοκλή περί Τιτάνα.
    Αν έχει βάση η υπόθεση ότι αυτό το χάλι που είδαμε προχθές (με αφορμή την ΠΡΟΤΟΝ) ήταν στην ουσία μια μαζική μετακύλιση των ζημιών από τράπεζες και λοιπά "επικίνδυνα" χαρτιά σε πιο ασφαλή και με καλύτερες προοπτικές, τότε αξίζει να δούμε αυτά που είχαν αντιδράσει θετικά τη Δευτέρα.

    Αδέρφια μου, αλήτες, πουλιά
    τσά-γεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. MOH
    ο βασικος μετοχος να μην εχει πανω απο 40%...

    41% περναει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. μαλλον οχι φιλε!
    η εταιρεια DOSON INVESTMENTS COMPANY, η οποια εχει στενο δεσμο με τον κο Νικο Θ. Βαρδινογιαννη, ελεγχει επισημα ενα 8,8%...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν έχω ούτε ιδιαίτερες γνώσεις ούτε χρόνο για εξαντλητική ανάλυση. όσες φορές όμως στο παρελθόν είχα προσπαθήσει να κάνω αγορές με βάση παγκοσμίως αποδεκτά κριτήρια και θεμελιώδη μεγάθη ή έχανα χρήματα ή η απόδοση ήταν πολύ μικρότερη από το αν αγόραζα στα "τυφλά". Από τότε σταμάτησα να ασχολούμε απλά, δεν ξέρω άν είναι στρέβλωση και πρόβλημα του Ελ. Χρηματιστηρίου μόνο αλλά εδώ δεν ισχύει καμία λογική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή