Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Μεγαλες εταιρειες του χ.α.α. με προβληματα που ισως δεν εχεις προσεξει...

καλησπερα!

στην πτωση συχνα οι απωλειες δεν κανουν εξαιρεσεις!σχεδον ολες οι μετοχες κατρακυλουν.σε αυτο το αρθρο θα γραψω τις σκεψεις μου  για μερικες μετοχες που ισως αντιμετωπισουν προβληματα τα οποια εχουμε υποτιμησει.

ξεκιναμε λοιπον...  

ευαθ-ευδαπ!
μονοπωλια.αντικειμενα που ειναι απαραιτητα.η κριση δεν προκειται να μειωσει κατα πολυ τις αναγκες μας για νερο!που ειναι το μεγαλο προβλημα λοιπον;οι δυο αυτες εταιρειες εχουν μεγαλους πελατες τους δημους αλλα κ κρατικες-δημοσιες εταιρειες.οι δημοι απο παλια καθυστερουσαν την εξοφληση των λογαριασμων τους.τωρα πια εχουν παγωσει ομως καθε πληρωμη προς τις ευδαπ ευαθ.κ τα χειροτερα μαλλον ειναι μπροστα.αυτο φαινεται κ στους ισολογισμους των ευδαπ-ευαθ.εμφανιζουν μεγαλα υπολοιπα πελατων.αλλα σχεδον μηδενικες επισφαλειες!υπολογιζεται οτι καθε μηνα η ευδαπ χανει απο τους δημους 0,8-1 εκατ ευρω.αυτο ομως το κρυβει απο τον ισολογισμο της.οι κρατικες διοικησεις κανουν ακομα πιο ασχημα τα πραγματα γιατι δεν πιεζουν για εξοφληση αυτων των οφειλων.κ αυτο ειναι ενα θεμα που οι ξενοι επενδυτες εχουν βαλει στο τραπεζι καθε φορα που εκδηλωνουν ενδιαφερον για τις εταιρειες αυτες.οι οφοιλες των δημων στους ισολογσιμους των εταιρειων αυτων ειναι πιο τοξικα στοιχεια ακομα κ απο τα κρατικα ομολογα που εχουν οι τραπεζες! 


ιντραλοτ-ιντρακομ.
η ιντραλοτ ειναι πολυ κοντα στην κορυφη της παγκοσμιας καταταξης του κλαδου της.αυτο σημαινει οτι η εταιρεια εχει φθασει πολυ κοντα στην ωριμανση της.επιπλεον μεγαλος πελατης ειναι ο οπαπ.
μια διακοπη της συνεργασιας με τον οπαπ θα εχει ισως αναλογες  συνεπειες με αυτες που εχει η διακοπη της συνεργασιας της ιντρακομ με τον οτε!με δεδομενο οτι η ιντρακομ εχει πλεον ανεξελενκτες ζημιες κ μοναδικο περιουσιακο στοιχειο της ειναι η ιντραλοτ(εμεση συμμετοχη 29%), νομιζω οτι   ειδικα η ιντρακομ θα αποτελεσει παρελθον.οι ζημιες που εχει ειναι πλεον τεραστιες κ η α.μ.κ που χρειαζεται ειναι εκατονταδες εκατομμυρια €.να τα βρει ειναι απο δυσκολο εως παρα πολυ δυσκολο.η ιντραλοτ ισως επιβιωσει αλλα με πολυ μικροτερα μεγεθη κ κερδη απο αυτα που εχουμε δει.  


οπαπ.
εδω μαλλον θα στεναχωρησω αρκετους μιας κ απ οτι εχω δει η μετοχη εχει αρκετους οπαδους...
ο οπαπ τα προηγουμενα χρονια εχει αποδοση ιδιων κεφαλαιων κοντα στο 80%.μια τετοια αποδοση ιδιων κεφαλαιων ειναι τουλαχιστον εξωπραγματικη.να καταλαβετε οτι ο warren buffet εχει πετυχει μακροχρονια αποδοση ιδιων κεφαλαιων κοντα στο 30%...με λιγα λογια μια τετοια αποδοση ιδιων κεφαλαιων , της ταξης του 80% δεν ειναι διατηρησιμη...

σε αυτο βοηθησαν διαφοροι παραγοντες.ο οπαπ ηταν μονοπωλιο στην ελλαδα.ειχε απωλειες εσοδων απο το ιντερνετικο στοιχημα αλλα οχι κατι το ιδιαιτερο.επιπλεον δεν εχει γεωγραφικη διασπορα. αν δηλαδη ειχε μεγαλες δραστηριοτητες κ σε ξενες χωρες θα ειχε διαθεσει κεφαλαια με χαμηλοτερη αποδοση.σε αυτα προσθεστε οτι μια αυξηση των εσοδων ηρθε κ απο την εισαγωγη παιχνιδιων πρωτογνωρων για την ελληνικη αγορα.
τα πραγματα ομως αλλαζουν. το ανοιγμα της αγορας θα αυξησει κατακορυφα τον ανταγωνισμο.νεοι παικτες θα διαμορφωσουν καταστασεις οπου η αποδοση ιδιων κεφαλαιων του κλαδου θα πεσει σε πιο φυσιολογικα επιπεδα.
με βαση τα διεθνη δεδομενα μια αποδοση ιδιων κεφαλαιων κοντα στο 10%-12% θεωρειται πολυ καλη.μια αποδοση πανω απο το 12% θεωρειται υπερκερδος.ας υποθεσουμε οτι ο οπαπ θα καταφερει να εχει διπλασια ομως,οτι θα εχει 25% δηλαδη.αυτο μεταφραζεται σε κερδη κοντα στα 150 εκ.(το 2010 ειχε κερδη 575 εκ...)
ας υποθεσουμε παλι οτι θα εχει κ ενα p/e τουλαχιστον 12. αυτο σημαινει οτι η τιμη κοντα στα 5,5 €...
κ δεν εχουμε παρει ασχημα δεδομενα!αποδοση ιδιων κεφαλαιων στο 25%(!!!) κ p/e 12...

φανταστειτε τι θα γινει αν ριξουμε λιγο την αποδοση ιδιων κεφαλαιων (στο 18% για παραδειγμα)...
τοσα χρονια ο οπαπ ηταν μονοπωλιο.δεν χρειαζονταν να κανει επενδυσεις.αυτο εξηγει γιατι ειχε τοσο μεγαλα κερδη κ εξισου μεγαλα μερισματα.
το ανοιγμα της  αγορας θα φερει καταρρευση των κερδων εστω κ αν οι πωλησεις δεν πεσουν αναλογα.
μην ακουτε παραμυθια, αποδοση ιδιων κεφαλαιων 80% δεν ειναι διατηρησιμη ουτε με σφαιρες.κ το 25% που υπεθεσα εγω παλι υπερβολη ειναι...
οταν η αγορα απελευθερωθει θα βρεθουν παικτες που θα επενδυσουν ακομα κ με 15% αποδοση ιδιων κεφαλαιων, ισως κ χαμηλοτερα...
τα προβληματα θα τελειωσουν εκει ομως;
οχι..

η ελλαδα ειναι σε υφεση.τα καζινο εμφανιζουν κ αυτα μειωση κερδων.
οπως ειπαμε ο οπαπ δεν εχει γεωγραφικη διασπορα.δραστηριοποιηται στη χωρα της ευρωζωνης με τη μεγαλυτερη υφεση.
αυτο σημαινει ασχημες προοπτικες.

κ επιπλεον: 
αν συντομα γινουν εκλογες;;;που οπως μαθαμε θα γινουν... 
η αγορα περιμενει αποκρατικοποιησεις αμεσα.εκλογες σημαινει οτι 2 μηνες πριν κ μερικους μηνες μετα δεν θα γινει τιποτα.κ ας εχουμε υπογραψει για αποκρατικοποιησεις.αν τοσο καιρο καναμε οσα υπογραφαμε δεν θα ειχαμε φτασει εδω.δεν θα ειναι παραξενο η αγορα να δειξει την απογοητευση της...
μονο αν καποιος πιστευει οτι το μονοπωλιο του οπαπ εχει μελλον ακομα πρεπει αν αγορασει μετοχες.σε περιπτωση απελευθερωσης της αγορας ο οπαπ ισως παρει αποζημειωση απο το κρατος.θα ειναι σταγονα στον ωκεανο ομως μπροστα στη μειωση των κερδων που θα εχει...
 
λοιπον, γρηγορο συμπερασμα:
οι ευδαπ- ευαθ ειναι  εταιρειες με προοπτικες σε μια ενδεχομενη αλλαγη διοικησης.να παρουν δηλαδη ιδιωτες το management της εταιρειας.εχουν μεγαλα προβληματα, εχουν τοξικα στοιχεια στους ισολογισμους  τους αλλα ειναι μονοπωλια. για τις  δυο αυτες εταιρειες  δεν ειμαι αρνητικος, απλα τονισα μερικα προβληματα που εχουν.

οι ιντραλοτ-ιντρακομ ειναι εταιρειες που αργοπεθαινουν.ειδικα η ιντρακομ ισως να εχει ελαχιστη ζωη ακομα.αυτο εξηγει ισως κ γιατι ο βασικος μετοχος κ στις δυο εταιρειες εδω κ μερικα χρονια ειναι συνεχεια πωλητης.    

ο οπαπ θα υπαρχει κ αυριο.δεν θα ειναι ομως η εταιρεια που εχουμε δει.σε μια ανοδικη κινηση του χ.α.α. νομιζω οτι θα φερει μεγαλη απογοητευση καθως δεν θα φερει τις αναμενομενες αποδοσεις...


αυτες ηταν οι σκεψεις μου!  

τωρα περιμενω κ τις  δικες σας....    

(θα ακολουθησουν κ αλλες σκεψεις για πολλες ακομα εταιρειες)

3 σχόλια:

  1. Καλή αρχή και στο νέο σου θέμα, που είναι και πάρα πολύ ενδιαφέρον! Πολύ χρήσιμοι σχολιασμοί ειδικά για ΟΠΑΠ (για τον οποίο, όπως όλοι γνωρίζουν, έχεις χτυπήσει καμπανάκι εδώ και καιρό). Για τις εταιρείες ύδρευσης πραγματικά έτσι είναι τα πράγματα. Μακάρι στην ΕΥΑΠΣ να ξαναβλέπαμε έναν Σκόδρα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στα προβλήματα της ΕΥΔΑΠ να προσθέσουμε και το απηρχαιωμένο δίκτυο. Ο πρώην δήμαρχος Αργυρούπολης Δημήτρης Ευσταθιάδης θεωρεί "εθιμικό δίκαιο" την μη πληρωμή του νερού στην ΕΥΔΑΠ.

    Μάλλον θα πρέπει να εισηγηθούν στην κυβέρνηση να εισπράτουν αυτοί, αντί για την ΔΕΗ, τα δημοτικά τέλη, μήπως και καταφέρουν να συμψηφίσουν τα χρέη.

    Σχετικά με τον ΟΠΑΠ δεν έχει δικαστικά κριθεί υπέρ του κάθε κράτους το δικαίωμα στο μονοπώλιο? Εγώ έτσι νομίζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όντως πολύ ενδιαφέρον το νέο σου θέμα και συγχαρητήρια για τις επιλογές σου. Αποτελούν food 4 thought :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή